Топ ресторант с три „Мишлен” стана кухня за бедни

„Илевън Медисън парк“ приготвя топла супа за нуждаещите се в Ню Йорк

Актуални новини
14:10 - 04 Април 2020
4844
Топ ресторант с три „Мишлен” стана кухня за бедни

Луксозният ресторант „Илевън Медисън парк“ в Ню Йорк се превърна в социална кухня, която приготвя топла супа и обяд на нуждаещи се в разгара на пандемията от коронавируса, съобщи ДПА.

Собственикът на заведението, известният швейцарски майстор готвач Даниел Хум, работи заедно с благотворителната организация „Ритинк“ и готви по 3000 супи на ден, радва се bg-voice.com.

„Храната, която приготвяме тези дни, е повод за най-голямата гордост, която съм изпитвал в кариерата си“, написа Инстаграм Хум, чийто ресторант има три звезди „Мишлен“.

„Този град ми е дал всичко и исках да намеря начин да му се отблагодаря“, споделя майсторът готвач в интервю за в. „Ню Йорк таймс“. Ресторантът на Хум бе затворен заедно с всички останали заведения в Ню Йорк на 17 март. Решението луксозното заведение да се превърна в социална кухня е свързано с темата за равенството, смята основателят на благотворителната организация „Ритинк“ Мат Джозуияк.

„Опасявам се, че достойнството ще потъне в тази суетня да се намери прехрана за хората. А ние искаме да направим така, че когато приготвяме храна, тя да е и красива“, каза той. Организацията му планира да разшири проекта и се надява да може да осигурява по 10 000 порции дневно пет дни в седмицата в Ню Йорк до края на април.

В ход е и програма, чиято цел е да предостави на 30 ресторанта в Ню Йорк по 50 000 долара, за да готвят за нуждаещите се и същевременно да успеят да запазят работните си места. Ню Йорк се превърна в епицентър на COVID-19 в САЩ с над 100 000 заразени и 3218 души, починали от болестта.

Снимка: The New York Times