Топ вирусолог: Ако стане като в Италия, хората ще лежат по улиците

Общество
21:47 - 09 Април 2020
9253
Топ вирусолог: Ако стане като в Италия, хората ще лежат по улиците

БЦЖ ваксината може да ни помогне само като общ стимулатор на имунната система в борбата срещу Ковид-19. Това заяви топ вирусологът проф. Нася Хаджиева в  "Денят ON AIR".

Тя бе категорична, че като всяка "жива" ваксина, тя е неприложима по време на пандемията.

"Имунитетът се увеличава с добра храна и добри мисли. Когато човек гледа здравето си и се храни пълноценно, няма нужда от имуностимулатори", каза проф. Хаджиева пред  Bulgaria ON AIR.

Според нея 90% от хората нямат нужда от имуностимулация, а тя е само за определени групи.

Проф. Хаджиева изрази мнение, че мерките на Оперативния щаб са адекватни за България. "Ние сме страна с ограничен ресурс лекари. Ако допуснем епидемия като в Италия, хората ще лежат по улиците. Тактиката на Щаба е правилна. Ние сме на нивото на всички страни около нас", изтъкна тя.

Тя отбеляза, че голям проблем е, че подготвените кадри отиват да работят в чужбина и призова Министерството на здравеопазването да вземе мерки. "Специалистите вирусолози в България се броят на двете ми ръце. Вирусологията, микробиологията, имунологията са специалности, които нямат клинични пътеки, нямат приходи, не са избираеми от хората, които завършват", коментира още вирусологът.