Топченге на аерогарата шокира: Само вдишване на фентанил може да убие!

У нас няма антидот на дрогата, граничари работят с маски

Крими
10:15 - 20 Юли 2023
2503
Топченге на аерогарата шокира: Само вдишване на фентанил може да убие!

„При отваряне на пратка с фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута резултатът ще бъде летален“, обясни алармиращо пред Би Ти Ви Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище София. Lupa.bg първа би тъпана за ужасяващите последици от употребата на опиата в последно време у нас. Над 10 души са загубили живота си по Северното Черноморие за броени седмици. Вчера от МВР обявиха, че има двама задържани, но че разследването продължава. 

Той каза, че антидот срещу опасния наркотик има, но не и в България. 

"За последната година в Съединените щати, благодарение на този антидот, е спасен живота на 40 митнически служители", посочи Бакалов.

„Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален“, коментира експертът.

В сряда Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба.

„От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е точна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, посочи Стефан Бакалов.

"Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, защото не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба. Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално", категоричен бе експертът.