Топлата зима оставя препълнени газохранилища и ниски цени

Самите потребители избраха други начини да се топлят, след като цените на газа достигнаха рекордни нива през 2023 г.

Актуални новини
16:30 - 09 Март 2024
2656
Топлата зима оставя препълнени газохранилища и ниски цени

Вече се вижда краят на зимата, а Европа разполага с рекордни количества природен газ в резервоарите си, пише СЕГА. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 6 март газохранилищата са запълнени на 61% - при положение че през периода 2011-2020 г. обикновено по това време на годината са били запълнени средно около 40% от капацитета. 

Европейските държави си научиха урока и след като Русия нахлу в Украйна и се опита да използва природния газ като оръжие, се постараха да вземат мерки срещу газовия рекет на Москва. Една от важните мерки наред с намирането на алтернативни доставчици бе да си осигурят достатъчно големи запаси от синьото гориво, за да си гарантират спокойни зимни месеци. 

Сравнително топлото време се оказа съюзник на Европа и позволи значителна част от натрупаните резерви да се запазят. Междувременно предлагането на природен газ и ВПГ (втечнен природен газ) продължава да е обилно и котировките са ниски. 

В последните месеци цената се установи на нива под 30 евро за мегаватчас. През февруари средната цена на газа на нидерландската борса TTF беше около 26 евро за мегаватчас  - при 46 евро през октомври 2023 г., в началото на газовата година и отоплителния сезон в Европа. 

През миналата есен по данните на GIE европейските газохранилищата досигнаха безпрецедентно запълване - почти 100%. Не малко компании се възползваха от оферти на украинския оператор на газопреносната мрежа "Укртрансгаз" и нагнетиха към 2 млрд. куб. метра газ в резервоари в Украйна.

Тези количества бяха използвани при първата студена вълна в края на декември. Така газохранилищата в ЕС останаха пълни, пазарите - спокойни, а борсовите цени дори поеха курс надолу. Случи се случи нещо съвсем необичайно - цената на газа през зимата, когато е най-голямото потребление, е по-ниска от доставките, които се договарят за лятото.