Топлото време застрашава коледните дръвчета в Унгария

Климатичните промени влияят на отглеждането на борови гори

Новини
13:06 - 02 Декември 2023
2488
Топлото време застрашава коледните дръвчета в Унгария

В малкото селце Шурд, което от десетилетия снабдява по-голямата част от Унгария с коледни елхи, жителите се притесняват, че поминъкът им може да бъде застрашен, тъй като боровите гори намаляват заради климатичните промени, разказва НОВА.

Данните сочат, че боровите гори в страната - предимно бял и черен бор, са обхващали 175 804 хектара през 2022 г. - по-малко в сравнение с площта от 185 218 хектара през 2019 г.  През 2008 г. боровите гори са съставлявали 12 процента от всички горски площи в Унгария, докато през 2022 г. техният дял е намалял до 9,37 процента. 

Боровете, някои от които не са характерни като разпространение в Унгария, а са били засадени в началото на 20-и век, са неблагоприятно повлияни от глобалното затопляне не само поради по-честите суши, но и поради факта, че дървоядните насекоми са склонни да се размножават при по-високи температури, унищожавайки дърветата.

Сред хълмовете на Шурд в западната част на Унгария хората отглеждат до 2 милиона борови дървета в обширни плантации близо до хърватската граница. Сега те трябва да пръскат насажденията си три пъти годишно с инсектициди, за да отблъснат насекомите.

"За съжаление, нещата не вървят на добре", казва Янош Канаш, кмет на селото, което отглежда борови дървета от около 50 години.

Макар че е малко вероятно боровите дървета да изчезнат в Унгария, тъй като видовете, които се срещат в западните райони, граничещи с Хърватия, Словения и Австрия, вероятно ще оцелеят, делът на боровите гори неизбежно ще намалее още повече, отбелязват експерти.