Топола на 300 години става библиотека в Сопот

Консервационните дейности имат за цел да съхранят вековното дърво

Новини
13:01 - 09 Юни 2020
5717
Топола на 300 години става библиотека в Сопот

Топола на 300 години в Сопот се превръща в  библиотека, съобщи "Марица". Дървото, свидетел на драматичната история на града от времето на робството, на годините на възход и на днешните събития, вече има нов живот и ново предназначение.

Това обяви кметът на Сопот Деян Дойнов и даде старт на консервационни дейности, които имат за цел да съхранят тополата за още дълги години напред.

В ствола на укрепеното дърво вече има място за книги, повечето от тях са творби на народния поет Иван Вазов. Наблизо има старинна чешма с изворна вода и пейка, на която уморения пътник може да поседне, да се освежи, да прочете редове от Вазов и да продължи пътя си.

Тополата е една от природните забележителности на Сопот. Тези дървета обичайно имат кратък живот, падат внезапно и стават опасни още докато са 20-25-годишни,  цяло чудо е, че  сопотската топола е оцеляла през вековете здрава, съхранила се е от бури и мълнии и от градоустройствени мероприятия. Сопотненци я пазят като емблема на града. В къща-музей „Иван Вазов“ и в много семейни архиви са запазени снимки на местни жители край тополата. Как е изглеждала преди 50 години показва една от снимките.