Тормозят учителите да работят по 12 часа на ден

Новини
18:16 - 21 Май 2019
3667
Тормозят учителите да работят по 12 часа на ден

Учителите масово работят по 12 часа, а не по половин ден, въпреки ниските заплати, научи Lupa.bg Директори на училища масово принуждават преподавателите да дават безсмислени дежурства след 6-те или 7-те редовни часа с учениците, за да се уплътни работното им време.

„Сутрин излизам в 7 часа от къщи и се прибирам в 8 вечерта”, сподели начална учителка. По време на извънредните часове - понякога по 5, понякога по 7 часа, даскалите са длъжни да висят в учителската стая и ако случайно техен колега отсъства, да го заместят в час. Това обаче се случва само инцидентно, ако някой отсъства по болест. Затова най-често квалифицираните преподаватели отскачат да напазаруват на някого, да купят кафе или просто трябва да са на разположение.

„Висим като паяци часове наред, просто защото така е наложено като правило. В това време няма как да се съсредоточиш да провериш домашни или контролни. Това е недомислица и излишно изхабяване. Не издържаме”, гневни са повечето учители.

Тъкмо заради въпросните дежурства, преподавателите са принудени да проверяват тетрадките на учениците нощем и да спят по 3-4 часа. Това, естествено води до невъзможност да изпълняват нормално най-важните си задачи - да са отпочинали и в кондиция за часовете с учениците.

Естествено, най-трудно е за най-съвестните учители, които никога не проверяват формално домашните и тестовете на децата.

Квалифицирани специалисти в училищното образование са категорични, че това е порочна практика и тя трябва да бъде прекратена. „За един учител е важно да е подготвен за часовете си, нервната му система да е наред, за да се справя с дисциплината в клас и да преподава в добра кондиция материала. А не да идва на работа изморен и съсипан от недоспиване”, категорични са експерти. Те добавят, че заради излишното изхабяване на енергията на преподавателите, се получават нервните изблици в час и недоразуменията с ученици и родители.

Неслучайно, учителите са едни от първите в списъка на професиите, заплашени от синдрома "burnout". Списъкът на заболяванията, за които психиатрите настояваха да проверяват учителите в психотест са разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства. Всичките те са причинени от тежък стрес, преумора и недоспиване.