Торнадо удари с. Морава, извади 200 м жп релси

Актуални новини
17:39 - 20 Май 2019
4749
Торнадо удари с. Морава, извади 200 м жп релси

Торнадо връхлетя свищовското село Морава късно вечерта в четвъртък. Ураганният вятър и градушката с големина на бобено зърно са нанесли огромни материални щети и в други села на общината като Деляновци и Драгомирово. Прекъсната бе железопътната линия при Морава, защото потопът и невижданата буря са извадили 200 метра от жп релсите, пише в. „Борба”.

Над 40 дървета са паднали по пътищата в селото, а десет от тях върху къщи. По чудо жертви и ранени няма. Падналите дървета също са причина за прекъсване на железния път Левски – Свищов.

Огромни дървета са пречупени като кибритени клечки и са нападали върху къщите, каза кметът на Свищов Генчо Генчев. Те са препречили пътища, скъсани са електропроводи.

В Морава и Деляновци – двете села с най-значителни щети от бурята, нямаше бедстващи хора, но са наводнени много имоти и пътища. Целият път към Морава беше наводнен с тиня и кал, затрупали асфалта, след като са извлечени от нивите. Екипи на Електроразпределителното дружество и общинския кризисен център в Овча могила работиха по отстраняване на щетите. От В. Търново също бяха изпратени спасителни екипи.

На мястото бяха директорът на РДПБЗН – В.Търново, комисар Красимир Кръстев, полицаи от Свищов, екипи на Енерго Про и Общината, служители от кризисния център в Овча могила. Обстановката бе овладяна още в петък и събота.

В събота в читалището в Морава по план се проведе прегледът на самодейците от селата в общината. Пътищата на селото вече са почистени, а дърветата премахнати от къщите. Тепърва тази седмица ще се пресмятат щетите от потопа и градушката в селото и цялата община.