Тошко : Мазни далавери за чудовищни пари са правени за здравето на хората

Острието на ИТН каза, че по-добре сглобката да бъде разглобена

Новини
17:40 - 03 Декември 2023
8026
Тошко: Мазни далавери за чудовищни пари са правени за здравето на хората

Мазни далавери са правени със здравето на хората за чудовищни пари. Това заяви по БНР Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН. Така той обясни причината партията му да не подкрепи бюджета на НЗОК. 

"Знаете ли какъв чудовищен доклад на ДАНС има в Секретно деловодство? Той е за незаконен износ на лекарства. Частен търговец не може да бъде сам в тази верига. Има начини на заобикаляне на закона и контролни органи, които се правят на фикуси. Как да им гласуваш кражба?!

Йорданов коментира изказването на  Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, който беше гост по-рано, и обясни, че "роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим, защото ресурсът от 8,1 млрд. лева е ограничен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения".

"Това са безумно много пари, а на всичкото отгоре ги крадат. Има наглостта да каже, че бил ограничен! В какво? В кражбите?

Има огромни милиони, реализирани от износ на лекарства неправилно, да не кажа престъпно – от началото на годината досега".

Държавата е сбъркана на централно ниво, смята Йорданов.

"Това е бюджет, който залага повече харчове, отколкото държавата има. Всяка година се взима кредит, който увеличава дълга. Бюджетът може да бъде балансиран. 

Никога няма се изхарчат парите за капиталови разходи в тези варианти и те го знаят. 

Ако така върви този финансов министър, дългът до края на мандата им ще стане 70 милиарда. Тези пари не се вкарват в икономиката, а в социални плащания и вдигане на запллати на чиновници. Наливането на пари по този начин увеличава инфлацията. 

 Най-безотговорно е поведението на ДПС и на ГЕРБ. Те са наясно, че този бюджет не става. Всички, които работят, стават все по-бедни. 

По-добре е тази сглобка да бъде разглобена, защото е вредна.

Трябва да се правят балансирани бюджети и да се каже на хората, че няма пари и трябва да се изтърпят известни лишения, за да може след това за започнем да живеем по-добре". 

Цените в България са по-високи от тези в Западна Европа заради лошо управление, посочи той. 

"Инфлацията в България е по-висока, отколкото в Западна Европа".

"Ние ще обясняваме на хората какви са лъжци и каква е истината. Колкото по-бързо падне това вредно правителство, толкова по - добре за всички нас", подчерта Тошко Йорданов.