Тошко настоява Кошлуков да бъде предсрочно махнат от БНТ

Общество
19:16 - 19 Януари 2022
8377
Тошко настоява Кошлуков да бъде предсрочно махнат от БНТ

"СЕМ е политически орган, който налага политически наказания, видял съм го и съм го изпитал в тв 7/8, а БНТ се управлява по безумен начин, бюджетът е огромен, а резултатът - на практика никакъв". С тези думи Тошко Йорданов, председател на парламентарната комисия по култура и медии, започна разговора по време на заседанието й за медиите у нас.

Нов закон за радио и телевизия, нов Съвет за електронни медии или премахването му и смяна на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Това обсъждаха като належащи задачи близо час депутатите в комисията, пише в. "24 часа".

На заседанието им не бяха поканени ръководителите на обществените медии БНТ и БНР, нито на СЕМ, а единственото решение бе, че този разговор ще продължи във времето.

"Няма да успеем да променим закона до края на март, когато изтичат мандатите на трима членове в СЕМ", каза Тошко Йорданов, но обясни, че работата по него трябва да продължи.

"Ще задействаме всичко, за да проверим цялата процедура, по която е избран Емил Кошлуков. Ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен", каза още Йорданов.

Той предлага организирането и на дискусия за свободата на медиите - "не да си начешем езиците, а защото може да повее нов вятър от нашата комисия. Да поставим нови жалони, независимо дали ще ни хареса какво пишат после журналистите за нас. Склонен съм да приема всякакви обиди, но те да се чувстват свободни".

Александър Симов от БСП го подкрепи, като обясни, че начинът, по който се избира генерален директор на БНТ, не е нормален, тъй като се избирал от орган, който е паразитен. Отчетът на СЕМ бил пълен с "регулаторни простотии" - регулиране на звука на рекламите, колко оператори са глобени. Затова според Симов също трябва по-широка дискусия, за да се види как да се регулира медийната среда, тъй като законът е остарял. По думите му трябва и друг начин, по който да се избират шефовете на БНР и БНТ.

Мукаддес Налбант - също член на комисията, се обърна към Симов, обяснявайки, че преди седмица един от най-добрите журналисти беше освободен от в. "Дума". "Разбирам желанието да променяте, но аршинът трябва да е еднакъв", жегна го тя.

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че от неговата партия няма да пречат на промените, които останалите депутати искат да направят в медиите.

"Ние няма да ви пречим. Ще си счупите главите много тежко. Ние няма да коментираме. Сменете СЕМ, генералния директор на БНТ, ако искате и на БНР, сменете и водещите. Ако искате, си назначете ваш член в БНТ. Но държа да кажа - в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България, тя единствена има културна програма, миналата седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-те и 70-те години на миналия век. Това няма да го видите нито в Би Ти Ви, нито пък в "7/8 тв". Ами някои хора предпочитат да гледат филмите на Фелини, отколкото кючеците на "Ку-ку бенд" , каза Биков и напусна заседанието.