Тошко Йорданов : Ако има машини на втори тур, може да се иска касиране на вота

Председателят на ИТН не вярва, че до балотажа ще има време за нова процедура по верифкация и инсталиране на машините

Общество
19:30 - 31 Октомври 2023
4053
Тошко Йорданов: Ако има машини на втори тур, може да се иска касиране на вота

Ако се пуснат машини на втори тур би могло да се иска касиране на изборите, защото има установено нарушение. Това заяви в "Още от деня" председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"ВАС обяви, че решението на ЦИК за премахването на машините на първия тур е законно и така е трябвало да направи. Цялата процедура е опорочена не само защото министър на ПП-ДБ влиза, повтаря, снима и я сваля на флашка, ами защото процедурата по съответствие трябва да се извърши от министъра".

Той обясни, че под документа за верификацията на машините трябва да стои подписа на министъра на електронното управление, а не на заместника му. Според Йорданов именно това е основното нарушение, а другото - че Михаил Стойнов снимал хеш кода на машината с телефона си. 

"Зам.-министър в нарушение на закона, без да има това право, повтаря целия процес и си разрешава сам на себе си. Влиза където не трябва, повтаря процес, който не бива да повтаря, снима с телефона си и изнася информация на флашка с репликата "Аз ще си поиграя". За това освен, че е имало свидетели, има записи и от охранителни камери".

Йорданов не вярва, че до балотажа ще има време за нова процедура по верифкация и инсталиране на машините.

"Това са 12 000 машини. Кой ще ми даде гаранция, че за оставащото време това ще се случи?".

На извънредния председателски съвет на 27 октомври (когато се разрази скандалът с машините - б.р.) са били извикани представители на ДАНС, ЦИК, външният министър Мария Габриел и министърът на електронното управление Александър Йоловски. По думите на Йорданов министърът сам казал, че е делегирал правата си на заместника си Стойнов, но той не е трябвало да повтаря процедурата.

"Викаме министъра, Мария Габриел и ЦИК на заседанието в парламента и министърът на електронното управление потвърждава, че неговият заместник е нарушил правилата, не е имал работа там и не е трябвало да прави всичко това. След това разговорът става още по-общ, защото той (министърът) казва: Аз съм работил в "Информационно обслужване" и да няма съмнения, че след това там се правят шмекерии, аз се отказвам да наблюдавам целия процес и делегирам правата си на зам.-министъра".

Йорданов попита как министър, който според него е нарушил закона, сега ще верифицира процеса наново. По думите му ПП-ДБ са унищжили доверието в сегашните машини и се обяви за въвеждането на нови или за цялостна промяна на избирателната система.