Тошко Йорданов: Няма да пророня сълзи за садомазохизма на ГЕРБ

Кирил Петков, Асен Василев, Денков, Лена не бива да бъдат в Министерски съвет, категоричен е човекът на Слави

Политика
12:00 - 04 Октомври 2024
5807
Тошко Йорданов: Няма да пророня сълзи за садомазохизма на ГЕРБ

Глупаво е, когато има общи неща, с които всички са съгласни и знаем как трябва да се направят, въпреки различията в детайлите, да няма кабинет, поне за известен период от време. По основни цели и осъзнаване на цялата каша, в която сме се забъркали, с ДБ, ПП, БСП и ГЕРБ има общи неща, на които всички са съгласни. Това заяви пред bTV Тошко Йорданов от ИТН.

Припомняме, че преди няколко дни Томислав Дончев обясни, че ГЕРБ са готови на "самоувреждащи компромиси, за да има правителство“.

"Явно ги е хванал някакъв садомазохизъм ГЕРБ, за да искат да се самоувреждат. Няма да пророня сълзи в тази посока. Казах ви с кои бихме разговаряли. Ако има подкрепа от всички партии бихме могли да имаме кабинет“, коментира Йорданов.

"Според нас трябва да се стъпи на приоритети", подчерта той

"Ако спазваме приличието, би трябвало и с двете ДПС-та да проведем разговори. Не знам дали ще го направим, но бихме предпочели съответната подкрепя да я получим от тези партии, които изредих", допълни още Йорданов.

На въпрос за това кои са партньорите на „Има такъв народ“ в следващия парламент, той отговори, че "няма естествени партньори, има приоритети".

„Мисля че има някакво осъзнаване в голяма част от партиите. С третия мандат, който президента Радев ни връчи, ние показахме как трябва да се случват нещата – разговори с всички, загърбване на различията, търсене на общи неща, които да са оформени като програма и кабинет който да ги изпълни“, обясни кандидат-дипутатът на ИТН и водач на листите в Бургас и Варна.

„Това, което направихме, беше успешно. Ако не беше Кирил Петков, щеше да има правителство. Всички останали бяха проявили достатъчно отговорност към ситуацията – „Възраждане“, „Демократична България“ също. Кирил Петков тогава отказа и се надявам тези, които са около него, да успеят да му налеят акъл и след изборите да не се държи по същия детски начин“, коментира той.

"Искате да заемем позиция между две банди в квартала - ГЕРБ и ДПС и ППДБ, няма да го направим", изтъкна Тошко Йорданов. "Бих разделял ПП от ДБ, въпреки че са заедно. ДБ обективно е партията, която има подкрепа на обществото, но ПП ги прецакаха и им взеха всички водачи на листи. Това не е партньорство", отсече той.

"ПП са ясни, глупостта, която направиха Лена и другото нещо Божанков е друга тема", продължи човекът на Слави Трифонов.

"Късаха кабели на последното заседание, докато ИТН си стояхме кротичко, това може да се коментира като тероризъм, каза още Йорданов. Ние нямахме друг избор освен да блокираме трибуната, изтъкна той. В Народното събрание се нарушават законите публично, пред очите на всички, както си искат, по думите на народния избраник. Примерно, избраха председател на здравната каса в пълно нарушение."

"Да бяха се намесили квесторите и да дойдат да ни набият. В италианския парламент се бият с квесторите с юмруци. Кирил Петков, Асен Василев, Денков, Лена не бива да бъдат в Министерски съвет" отсече Тошко Йорданов.

Йорданов засегна и темата за „Възраждане“, които обявиха, че премахването на базите на НАТО в България, неприемане на еврото и енергетиката са ключови стъпки за тях.

„Те казват, че искат да правят референдуми по темите – ако могат да си ги организират, да си ги направят. Ние няма да им помагаме в това. От разговорите в третия мандат с „Възраждане“ по установихме, че по теми, по които се разминаваме – например с американските бази и членството в НАТО – те не са крайни. Те предлагат да се направи референдум и ако хората кажат нещо, тогава политиците да се съобразят с решението на хората“, обясни Тошко Йорданов.