ТОТАЛЕН ХАОС: Горица се запъна, изборите се отлагат (СНИМКИ)

С Калин Стоянов няма как да се проведе честен вот, Главчев остава премиер, отсече президентът Румен Радев

Политика
11:24 - 19 Август 2024
7729
ТОТАЛЕН ХАОС: Горица се запъна, изборите се отлагат (СНИМКИ)

Скандалът в държавата се задълбочи. След като президентът Румен Радев призова Горица Грънчарова да обмисли кандидатурата на Калин Стоянов за вътрешен министър в служебния й кабинет, тя го отряза. Това на практика означава, че държавният глава няма да подпише указа и изборите ще бъдат отложени.

Радев заяви, че с Калин Стоянов няма как да се проведат честни избори и отсече, че няма да подпише указа за назначаване на служебно правителство. Той даде още време на Горица Грънчарова да помисли и да избере друг служебен министър на вътрешните работи.

"Аз съм експерт. Проведох срещи през всичките десет дни с всички министри. Специално за МВР - срещнах се както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР. Проведох разговори със синдикатите, срещнах се с всички директори на областните дирекции, с директора на ГД "Полиция", на "Пожарна безопасност", с редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също: Това е човекът, който осигурява спокойствие в системата, който 24/7 е с отворен телефон и всеки може да се свърже с него, който при проблем взима бързи и адекватни решения. Като одитор съм свикнала да проверявам. И затова съм взела убеденото решение Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи. Няма кой друг да предложа. Взела съм своето решение - убедено, информирано, експертно. Няма как да се променя за няколко часа. Преценката е ваша. Отговорността за представения кабинет - моя", заяви Грънчарова.

Снимки: Агнес Методиева

Радев отново попита дали е готова да помисли в следващите няколко часа за нов министър на вътрешните работи. 

"Аз няма да променя решението си", каза Грънчарова.

"При това положение аз няма да подпиша указа, а вашият ангажимент приключва тук. Изборите се отлагат за след 20 октомври. Утре няма да има клетва в Народното събрание. Правителството на г-н Главчев продължава своята работа", обяви Радев.

И призова Народното събрание да попълни позициите, които влизат в т.нар. "домова книга" за избор на служебен министър-председател.

"След отказа на г-жа Грънчарова-Кожарева да се възползва от предоставената възможност няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното служебно правителство и нейният ангажимент по съставянето му приключи. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври, а настоящият служебен кабинет продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство", заяви Радев.

"Призовавам народните представители да изпълнят своите задължения по попълването на „домовата книга“ с потенциални служебни министър-председатели, за да мога пълноценно да изпълня своите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетимата потенциални кандидати за министър-председател две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на Българската народна банка са налице усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват да заемат поста, за да ограничим задълбочаването на политическата криза", допълни той

Снимка: Агнес Методиева

Снимка: Агнес Методиева