Тотален срив на пазара на офис имоти в София, но цените не падат

За първи път от десетилетие офисите в столицата се изпразват по-бързо от наемането им

Новини
19:14 - 20 Октомври 2020
5539
Тотален срив на пазара на офис имоти в София, но цените не падат

Пандемията от Ковид-19 промени драматично и пазара на офиси в София. За първи път в съвременната история на столицата спадът в търсенето доведе до отрицателно нетно усвояване на офис площи, каквото не е имало и по време на икономическата криза през 2009 - 2010 г. Това означава, че броят на наетите офиси е по-малък като площ от броя на излезлите на пазара и новонаетите. Данните са на консултантската компания за бизнес имоти MBL, чийто анализ се подкрепя и от други участници на пазара.

Безспорната причина за това е кризата, причинена от Ковид-19, налагането на новия модел на работа от вкъщи и спадналите приходи за част от компаниите, коментира Асен Лисев, директор на компанията MBL.

През третото тримесечие на годината в експлоатация са въведени 8000 кв.м офис площи, а нетното усвояване възлезе на минус 15 000 кв.м, отбелязвайки спад от 45 000 кв.м спрямо същия период на 2019 г., показват данните.

В резултат делът на свободните офис площи в София вече е двуцифрен - 10,8%, като очакваме да продължи да нараства, каза Асен Лисев. Той посочи, че през третото тримесечие са сключени сделки за наем за 14 500 кв.м.

Несигурността на пазара е факт, както и освобождаването на офис площи, каза Красимир Димитров, управител на "Соурс риъл естейт". По думите му това прави наемодателите изключително гъвкави и около 90 на сто от тях са готови да предоговарят условията - цена на наема и срокове. В резултат вече се сключват краткосрочни договори - за 6 месеца или година - нещо немислимо допреди година, когато офис пазарът беляза бум основно заради IT сектора. Тогава договорите за наемане на офис обикновено бяха 2, 3 или 5-годишни.

Едно е сигурно: при настоящата ситуация нови бизнес проекти в офис площи няма да има, а тези, които са на финална фаза, най-вероятно ще бъдат довършени и пуснати в експлоатация, смятат експертите.

Въпреки натиска на пазара, средните наемни нива на офисите са без съществена промяна, твърдят от MBL. При първокласните офиси (клас А) предлагането варира на цени между 12 и 14 евро/кв.м, с някои изключения, а при офиси клас Б - между 8 и 11 евро/ кв.м. Към края на третото тримесечие средно претеглените наеми за клас А са 12.60 евро/кв.м, а за клас Б те са 8.80 евро/кв. м.

В момента предлагането на офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж в София надхвърля 560 000 кв.м.