Това е Боби, на 30 - най-старото куче в света

Песът е роден на 11 май 1992 г.

Свят
17:26 - 03 Февруари 2023
2202
Това е Боби, на 30 - най-старото куче в света

Две седмици след обявяването на Спайк за най-старото живо куче в света, Световните рекорди на Гинес получиха доказателства за по-старо куче, съобщава официалният сайт на Световните рекорди на Гинес.

Всъщност, Боби, роден на 11 май 1992 г., не е просто най-старото живо куче, а и най -старото куче някога.

Боби е на 30 години и 266 дни към 1 февруари 2023 г. Той е живял целия си живот със семейство Коста в провинциалното село Конкейрос, в Лейрия, Португалия.
Боби е чистокръвен Rafeiro do Alentejo - порода пазач на добитък със средна продължителност на живота 12-14 години.

През 1992 г. Боби е регистриран в Servico Medico-Veterinario do Municipio de Leiria (Ветеринарна медицинска служба на Община Лейрия), които са потвърдили датата на раждане на Боби.

Възрастта му също е потвърдена от SIAC - база данни за домашни любимци, разрешена от португалското правителство и управлявана от SNMV (Национален съюз на ветеринарите). Сайтът разказва и за необикновената история на Боби.

Той е роден като едно от четирите мъжки малки, в стопанска постройка, където семейство Коста складира дърва. „Бях на осем години“, каза Леонел Коста, сега на 38. „Баща ми беше ловец и винаги имахме много кучета.“

Поради броя на животните, които вече притежават, бащата на Леонел решава, че не могат да задържат новородените кученца.

„За съжаление, по онова време се смяташе за нормално от по-възрастните хора, които не можеха да имат повече животни у дома, да погребват животните в дупка, за да не оцелеят“, обясни Леонел.