Това е Гергана, единствената жена, шофьор на линейка

Актуални новини
15:40 - 13 Септември 2020
3228
Това е Гергана, единствената жена, шофьор на линейка

Тя е дребничка, слаба, с големи сини очи. Добра фризьорка, но това е зад гърба ѝ. Защото 44-годишната Гергана Николова решава преди 2 г. да преобърне напълно живота си и става единствената жена, шофьор на линейка, в страната, пише „24 часа”.

За да постигне целта си, Гери трябва да изкара професионална книжка и да натрупа стаж - това установява, когато подава документи да започне работа в столичната Спешна помощ. Така се озовава зад волана на огромен камион и година работи в транспортна фирма. Все пак шофирането, особено в столицата, не ѝ е чуждо, защото преди 2000 г. е работила и като такси в София. Познава улиците на града като пръстите си, това определено е плюс за един кандидат-шофьор на линейка.

Гергана няма конкретен отговор защо е пожелала да стане част от екипа на спешните медици. Няколко години има свой фризьорски салон. Чувствала се удовлетворена, освен да разкрасява хората и да разговаря с тях. Те споделяли и хубавото, и лошото, разговорите с хората някак я увличат по идеята, че може да помага на тези, които изпадат в беда.

Така, след като изкарва точно 1 година и 1 ден като шофьор на камион, крехката жена вече е покрила изискванията за стаж. Остава задължителният тест, който да провери нейните способности на водач, колко добре познава София и може ли да се ориентира по карта. Тя се справя без проблем и така вече повече от две години лети със сирената през града и спасява хора.