Това е най-опасната подправка – води до халюцинации

Здраве
10:19 - 06 Декември 2022
6280
Това е най-опасната подправка – води до халюцинации

Индийското орехче се счита за най-опасната подправка, тъй като може да предизвика смущения във функционирането на нервната система. Това каза диетологът Елена Соломатина.

Индийското орехче се причислява по-скоро към групата на хранителните добавки. Ако го използвате повече от необходимото обаче, тогава ефектът от ядката ще наруши нервната система. Например, може да предизвика халюцинации и други проблеми, предупреди лекарят.

Според нея индийското орехче може да се консумира само в ограничени количества.

Сред вредните ядки диетологът приписва и фъстъците, които често развиват мухъл и токсини, които влияят негативно на черния дроб. Тя обърна внимание на факта, че в онези страни, където фъстъците са основна храна, ракът на черния дроб е много разпространен.

В същото време диетологът подчерта, че фъстъците имат полезни свойства. Този вид ядки са богати на силиций, който е важен за състоянието на кожата и ноктите.

Соломатина предупреди, че ядките като цяло са противопоказни за някои хора. По-специално, хора с камъни в жлъчката. Поради високото съдържание на мазнини ядките провокират проблеми в жлъчните пътища и да доведе до проблеми с панкреаса. Освен това ядките са силен алерген, заключи Соломатина.

Zdrave.to