Това ли е скандалният ремонт, за който Мая Манолова сезира Рашков?

Общество
17:10 - 21 Юни 2021
9110
Това ли е скандалният ремонт, за който Мая Манолова сезира Рашков?

Ремонт в родилното отделение на врачанската болница за над 300 000 лева е бил спрян заради безпрецедентен натиск как да бъде проведена обществената поръчка за него и коя фирма да бъде избрана за изпълнител на крайно належащите строително-монтажни дейности. По информация на Lupa.bg тъкмо това е конкурсът, за когото лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова алармира служебния вътрешен министър Бойко Рашков в началото на месеца.  

Има сигнал за обществена поръчка за ремонт на родилното отделение на болницата във Враца, където мазилка продължава да пада над главите на младите жени, стана ясно тогава от думите на Манолова. 

Всъщност парите за грандиозния ремонт са извоювани от самата Манолова, която, в качеството си на омбудсман по онова време, през 2018 г. прави проверка на болницата. И констатира ужасяващи условия в редица отделения. Малко по-рано пък министърът на здравеопазването тогава Кирил Ананиев обявява, че лечебното заведение е пред фалит. 

През 2019 г. вече е обявена и скандалната обществена поръчка, впоследствие спряна от изпълнение заради съмнения за натиск върху избраната фирма.

Наши източници разполагат с данни как спечелилата по документи софийска фирма за ремонта на АГ-отделение не е официално определена за изпълнител, защото местните врачански бизнесмени, сочени за изключително близки до предишния кабинет (на ГЕРБ - б.р.), натискат именно те да се занимаят с апетитната поръчка. Впоследствие ресорната комисия по проверка на документацията установява, че въпросната компания от Враца е скрила подробности за данъчните си задължения при подаването на офертите. Така поръчката е преустановена от директора на болницата. 

Става въпрос за "Инекс Трейд", собственост на предприемача Илиян Цветков. Прави впечатление, че за последните няколко години, от началото на последния мандат на кабинета "Борисов-3", тя е спечелила обществени поръчки за ремонти в района за близо 5 милиона лева, включително на сградите на общините във Враца и Мездра. 

Свързаните с Цветков компании са десетки на първо ниво, а на второ - стотици, като голяма част от тях са изпълнители на конкурси, пуснати в обращение тъкмо от предишния редовен кабинет и в момента, както и бенефициенти по коронасубсидии, сочат още справките в търговските регистри.