Този уикенд: Лунно затъмнение, кървава Луна и ултраярък Юпитер

Луната на ловеца ще блести ярко над източния хоризонт

Астрология
22:30 - 26 Октомври 2023
10711
Този уикенд: Лунно затъмнение, кървава Луна и ултраярък Юпитер

Месецът, изпълнен с вдъхновяващи небесни гледки, ще продължи да пленява любителите на звездите този уикенд. В събота, 28 октомври, Луната на ловеца ще блести ярко над източния хоризонт. За някои луната ще бъде придружена от частично лунно затъмнение, съобщава meteobalkans.com. Луната на ловеца ще достигне най-доброто време за гледане по-късно вечерта, когато изгрява.

Луната на ловеца

Терминът „Луната на ловеца“ е специфичен за Северното полукълбо. Фолклорът предполага, че яркостта на тази фаза на луната някога е служила като идеален фон за ловците да проследят дивеча, който се е увеличил през лятото, точно преди настъпването на зимата.

Частично затъмнение

Луната на ловеца ще избледнее за момент, докато пътува през сянката на Земята в частично лунно затъмнение. Това астрономическо събитие ще бъде видимо в огромна част от източното полукълбо, включително Европа, Африка, Азия и Антарктика.

Затъмнението ще може да се наблюдава и в някои региони на Северна и Южна Америка. Някои части на САЩ, включително щати като Ню Йорк, Аляска и Северна Каролина, ще могат да наблюдават заключителните етапи на затъмнението.

По време на кулминацията на затъмнението част от луната ще бъде обвита от по-тъмната вътрешна сянка на Земята. Това взаимодействие ще доведе до емблематичния червеникав оттенък, често наричан „кървава луна“. Въпреки че само шест процента от луната ще бъде скрита, това обещава да бъде невероятна гледка.

Юпитер

Независимо къде се намирате, Юпитер ще изглежда в съседство с Луната на ловеца и планетата ще бъде изключително ярка.

Юпитер ще бъде много по-близо до Земята от обикновено тази година. Средното му разстояние от Земята е 778 милиона километра. Юпитер ще се появи при залез слънце и ще се отдалечи при изгрев слънце, красейки нощното небе навсякъде.

Юпитер ще бъде в най-добрата си видимост на 2 ноември, когато е позициониран точно срещу Слънцето, събитие, известно като опозиция.

На този ден Земята ще се изравни между Слънцето и Юпитер, правейки планетата „пълна“, като цялото ѝ лице ще бъде осветено от слънцето от наша гледна точка.

Повече за затъмнението

Частично лунно затъмнение се случва, когато само част от луната навлезе в земната сянка (централната, най-тъмната част от нейната сянка). По време на този тип затъмнение част от луната остава ярко осветена от слънчева светлина, докато друга част изглежда потъмняла, докато преминава през сянката на Земята.

Резултатът е, че луната изглежда така, сякаш парче е „отхапано“ от нея. Това контрастира с пълно лунно затъмнение, при което цялата луна навлиза в сянката на Земята и изглежда напълно затъмнена.

Повече за Луната на ловеца

Луната на ловеца е името, дадено на пълнолунието, което следва Луната на реколтата, което е пълнолунието най-близо до есенното равноденствие. Обикновено Луната на ловеца настъпва през октомври, но понякога може да бъде през ноември.

Смята се, че името Hunter’s Moon произхожда от индианците и ранните европейски заселници в Северна Америка. Ярката и ранна поява на луната вечер се е разглеждала като помощ за ловците да събират месо за зимните месеци, тъй като те могат да продължат да ловуват след залез слънце.

В много култури пълнолунията през цялата година получават специфични имена въз основа на сезонни или природни явления, с които съответстват, а Луната на ловеца е едно от тези традиционни имена.