Традиционна възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. в Пловдив

Специално за събитието бе докаран и файтонът, с който генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич напуска града

Топ
21:30 - 06 Септември 2019
4609
Традиционна възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. в Пловдив

Над сто човека, както и два гайдарски състава се включиха във възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, на площад "Централен" пред Военния клуб в Пловдив. Възстановката предшества кулминацията на тържествата по повод 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - тържествената заря-проверка. За тринадесета поредна година тя се реализира от комитет "Родолюбие". 

Специално за събитието от с. Брестник бе докаран и файтонът, с който генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич е напуснал града. Освен членове на комитет "Родолюбие" в пресъздаването на събитията отпреди 134 години участват още хора от Национално дружество "Традиция" и от сдружение "Сила".

Тази година излизаме с точни копия на униформите на румелийската жандармерия, с пълно копие на униформата на генерал-губернатора, както и с точни копия на знамената, участвали в Съединението: на 4-та Опълченска дружина, на Голямоконарската чета и на Марашката чета, каза за БТА Веселин Петков, председател на комитет "Родолюбие". Тази година вече са отстранени леките несъответствия и са изчистени всички детайли, посочи още той. 

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година показа комитет "Родолюбие" на площад "Централен" в Пловдив по случай 134-ата годишнина от Съединението на България.

Възстановката започна с поднасянето на венец пред паметника на Захари Стоянов, след което генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич, охраняван от румелийската жандармерия, отива в конака. Пред Военния клуб бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора от власт, извеждането му от конака, качването му на файтона и напускането на града, съпровождан от Недялка Шилева, Чардафон с Голямоконарската чета, подпомагани от Марашката и от Чирпанската чети. В ролята на Продан Тишков-Чардафон за поредна година се превъплати юристът Димитър Площаков, генерал-губернаторът Гаврил Кръстевич бе инж. Сава Куфаров, а Недялка Шилева бе Ангелина Шопова.

Обличайки носиите или униформите, ние ставаме част от това славно дело, а виждайки грейналите очи на дечицата, разбираме, че сме си свършили добре нашата работа - да запалим искрата на родолюбието в тях, посочи още Веселин Петков. 

Вече тринадесет години на този ден в Пловдив се прави възстановка на събитията от 6 септември 1885 г., само един път тя е отменяна заради Националния траур след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро.

СНИМКИ: БТА