Трафикантите на хора са спечелили повече от 3 мрд. евро през 2022 г.

ЕС
15:04 - 24 Януари 2023
1615
Трафикантите на хора са спечелили повече от 3 мрд. евро през 2022 г.

Доходите на бандите за трафик на хора миналата година са надхвърлили 3 млрд. евро. Това съобщи съветникът на унгарския премиер по национална сигурност Дьорд Баконди.

"Изкореняването на мрежите за трафик на хора може да бъде постигнато само със съвместни действия на Европейския съюз и международно сътрудничество в областта на правоприлагането. Унгария ще подкрепи това", каза той.

Баконди смята, че след съвместното сътрудничество на членовете на Европейския съюз като Австрия, Хърватия и Унгария, и страни извън ЕС, като Сърбия и Черна гора, охраната на южната граница на Съюза е станала по-ефективна.

Европейските оперативни органи, включително унгарският, разполагат с подробна информация за банди трафиканти на хора, действащи по Балканския маршрут. Според него има пет големи банди трафиканти на хора, действащи в близост до унгарската граница, които се конкурират помежду си. Това е причината за въоръжените конфликти в граничната зона, които се случиха наскоро.

Според Баконди, ръководителите на мрежите за трафик на хора не живеят в Сърбия, но контрабандата на мигранти "е организирана от тези, които вече законно пребивават в Европейския съюз и пътуват до Сърбия с документите си на ЕС".