Трафикът на българи в Швейцария: Парите от просия са превеждани у нас

Общество
17:20 - 08 Ноември 2022
2019
Трафикът на българи в Швейцария: Парите от просия са превеждани у нас

Днес в община Луковит бяха извършени действия по претърсвания и изземвания, свързани с документиране на престъпната дейност на групата, съобщи заместник главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов, цитиран от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Български граждани са били принуждавани да извършват просия на територията на два града в Швейцария, като са "държани в робство" и са живеели в тежки битови условия. Жертвите на трафика на хора са от района на Луковит. "Средствата, реализирани от тази просия, са се превеждали основно към България", каза Сарафов, който изтъкна добрата съвместна работа между българските и швейцарските власти.

Прокурор Александра Саркис от прокуратурата в Женева уточни, че разследването по случая е продължило 18 месеца. "Благодарни сме за помощта на българската страна, без чиято подкрепа нямаше да можем да пресечем дейността на престъпната група", каза на брифинг пред журналисти Саркис. Тя уточни, че към момента са задържани шест лица, които след приключване на разследването, ще бъдат съдени в Швейцария.