Трагедия в Lupa.bg: Роднини се отрекоха от Боян Чуков заради ВМРО

Личности
15:36 - 26 Февруари 2021
58172
Трагедия в Lupa.bg: Роднини се отрекоха от Боян Чуков заради ВМРО

С яростен гняв роднините на експерта по национална сигурност Боян Чуков отвърнаха на напускането му на БСП за да пристане на ВМРО, видя Lupa.bg. Часове след включването му в листите на патриотите по адрес на Чуков във фейсбук се изсипаха купища "любезности". Сред коментарите за постъпката му преобладаваха думи като "ренегат", подлога" и "предател". Най-краен бе собственият му брат, арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ренегатът винаги си остава ренегат..", написа брата на новоизлюпеният патриот.

Колеги и приятели на доскорошният социалист също не му останаха длъжни. "Да си спомним антифашистите, избити от ВМРО", написа ядно негов близък.

Гневни на "предателя" част от феновете на БСП насочиха стрели и към брат му Владимир. Повод бе объркването, че именно професорът е пристанал на Каракачанов.

"Не ме бъркайте с Черен Петър...", отвърна гневно братът Владимир Чуков.

Сред социалистите постъпката на Чуков бе посрещната с иронична усмивка. Депутата Стоян Мирчев коментира, че макар и болезнено амбициозен Боян Чуков няма необходимите качества, за това и неговите другари не са му гласували доверие за да попадне в листите на БСП.

От конкурентни на ВМРО националистически партии припомниха, че Боян Чуков и Красимир Каракачанов са известни със стремежа си да захапят "кокала" на всяка цена. В опит да се класира за парламента през годините ВМРО демонстрира странна коалиционна политика. От СДС на Иван Костов, през Николай Бареков, Яне Янев до бившият сикаджия и депутат от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса.

Политическата кариера на Боян Чуков също не преминава само в БСП, както обича да се хвали.

"Твърдението, че бил 40 години член на една партия също е лъжа. В началото на 90-те имаше една уж крайно дясна партия "Нова България", на която лицето беше лидер. Тогава все още нямаше интернет и хората не могат да направят справка", припомни брат му проф. Владимир Чуков.

Каракачанов и Чуков имат общо минало и по линия на Държавна сигурност. Докато лидера на ВМРО е обикновен агент на 6-то управление, то вторият е офицер от външното разузнаване.  И при двамата работата за службите е семейна традиция, припомнят колеги на лидера на ВМРО, за чиито баща Дончо също е известно, че преди 1989 г. сътрудничел на ДС.

От разсекретеното досие на Боян Чуков става ясно, че и двамата му родители са кадри на службите. Правят и завидна кариера в БКП. Баща му Стефан след 1944 г. участва активно в установяването и укрепването на народната власт в Поморие. След завършването си на военноморското училище "Никола Вапцаров" е назначен като офицер  в Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана (РУМНО). През 1970 г. напуска военното разузнаване по собствено  желание за да започне работа в отдел "Външна политика и международни връзки" при ЦК на БКП.

Майката на Чуков от 1967 до 1972 г. е работила в Четвърто управление на ДС. След това и в Главното политическо управление на народната армия.

Фен на нациста Клаус Барби стана патриот

Кариера, изпълнена с политически лупинги, има и Димитър Чукарски, който също попадна в листите на ВМРО. През годините новоизлюпеният патриот демонстрира, че партийните пристрастия не са пречка пред стремежът към властта.

Атаката му към върховете на управлението започва с БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер. Като член на партията той се издига до главен секретар на земеделското министерство в правителството на Иван Костов.

Впоследствие премина в партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", от която беше депутат в 41-ото Народно събрание. Чукарски не остава дълго фен на Янев и след скандал изпъстрен със сексуално-финанови обвинения става независим.

При работата си в парламента така и не е запомнен с блестящи изказвания или важни законопроекти. За сметка на това лъсна готовността му да зареже интересите на избирателите си заради облаги на аванта.

Независимият Димитър Чукарски бързо стана част от друга, макар и неформална парламентарна група, носеща името на нацисткият изверг Клаус Барби. Повод бе участието експеримент на в. "168 часа" и Би Ти Ви, целящ да изследва склонността към корупция на народните избраници.

Репортери изпратиха покани към депутати да присъстват в работно време на промоция на нов телефон на "Верту". Като награда за бягството им от работа организаторите от измисления бутик носещ името на един от най-известните масови убийци на хитлеристка Германия Клаус Барби обещават на всеки да получи като подарък една бройка от струващия над 6000 лв. телефон.

Сред приелите с охота офертата 16 депутати бе и Димитър Чукарски.