Трагедия: Журналистка коментира смъртта си от Covid-19

Общество
21:18 - 09 Април 2020
9938
Трагедия: Журналистка коментира смъртта си от Covid-19

Руската журналистка Анастасия Петрова издъхна от коронавирус, без да получи навременна лекарска помощ, като до последно коментира личната си драма на стената си във фейсбук.

"Днес трябваше да е първият ден от отпуската ми", пише на 23 март Анастасия Петрова в социалната мрежа. "Вместо това ми е първи ден болничен".

"През нощта ме втресе", продължава 36-годишната журналистка от Перм, Русия. "Заболя ме гърлото и започнах да кашлям. Обадих се на лекар и отговорих на въпросите им - с кого съм контактувала, дали е имало хора, които скоро са се прибрали от чужбина. Имаше трима такива, но и тримата се бяха прибрали преди повече от две седмици", съобщи „Свободна Европа”.

Анастасия пише, че е взимала ибупрофен, защото е вдигнала температура 38,4 градуса. Половин час по-късно тя пише, че е пристигнал лекар.

"Тя не искаше да влезе. Питаше ме за симптомите ми от метър разстояние. Обеща, че някой друг ще дойде да ми направи тест за коронавирус и че резултатите ще пристигнат след 24 часа. Каза ми, че не мога да напускам апартамента 14 дни. И добави: "Не се тревожи. Никой не е отменил обикновения грипен сезон тази година", пише още журналистката.

Същата вечер Анастасия Петрова отново пише във фейсбук какво й се случва - температурата достига 39 градуса и нищо не може да я свали.

"Никой не дойде да ми направи тест, нито ми отговаряха на обажданията", пише тя рано на сутринта на 24 март. "Нямам задух, но кашлям". Петрова допълва, че е променила настройките за публичност на този пост, за да не го прочете майка й.

"Моля ви, не го споделяйте с нея", допълва тя.

После вика линейка, която я откарва в болница. Там умира на 31 март.

Петрова е сред известните журналисти в град Перм, където живеят един милион души. Той се намира на 1500 км североизточно от Москва, в планината Урал. Тя е била редактор в икономическия вестник "Бизнес интерес".