Трагедията в Пловдив: Момчето простреляло баща си в главата

Детето е разказало за случилото се пред майка си и психолог

Актуални новини
21:59 - 12 Август 2024
14107
Трагедията в Пловдив: Момчето простреляло баща си в главата

Полицаят Николай Филипов, прострелян от сина си смъртносно около 17 часа днес в Пловдив, е бил улучен от детето в главата. Това се е случило в помещение за съхранение на лични вещи в сектор "Специализирани полицейски сили", в който родителят е работил. По информация на "24 часа" детето е на 7, а не на 6 години, както се предполагаше досега, завършило е първи клас и наесен ще е във втори. То е разказало за случилото се в присъствието на майка си и на психолог, стана ясно от иззявленията на окръжния прокурор Ваня Христева и шефа на полицията в Пловдив Георги Чергов. "След приключването на служебните часове и проведено в следобедните часове учебно занятие служителите се насочили в помещение на сградата, предназначено за почивка и съхранение на лични вещи, където е бил и синът на един от служителите. Те са чули изстрела, излезли и в преддверието, където са шкафовете за вещи, виждат детето с пистолета и му го вземат", описа част от случилото се Чергов. Прострелната рана се е оказала фатална. Загиналият Николай Филипов е бил от най-добрите инструктори по стрелба в Пловдив. Той има две деца, съпругата му също е служител на МВР. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева заяви, че детето е много разсторено. "Към момента момченцето се намира при майка си", увери Чергов.

Част от униформените, намирали се на мястото на инцидента, вече са разпитани. Чергов е разпоредил проверка, която да покаже има ли пропуски в дейността на служителите и ако има нарушения - кой ги е допуснал. Чергов отказа да даде подробности за оръжието, тъй като с данните могат да боравят само водещите разследването, наблюдаващият прокурор и експертите.

"Предприето е всичко, което е неотложно към момента", каза още Ваня Христева и посочи, че разследването ще продължи дълго. Тя отказа да каже дали причината за инцидента е небрежност.

Вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката на Георги Чергов, назначен от него начело на пловдивската дирекция на МВР точно преди година - на 11 август 2023 г. Чергов заяви, че не се страхува да поеме отговорност, а Калин Стоянов ще бъде утре в Пловдив и тогава ще бъде решено кое е най-доброто за полицията във втория град.