Тръгна досъдебно за ремонта на джамията „Ибрахим паша“

Крими
14:37 - 18 Май 2023
1910
Тръгна досъдебно за ремонта на джамията „Ибрахим паша“

Образувано е досъдебно производство във връзка с възлагането и изпълнението на консервацията и реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. Това се казва в получен отговор от директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Стефан Белчев на зададен въпрос от народния представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Антоанета Цонева, съобщиха от пресофиса й.

В писмото се казва още, че на основание чл. 198, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс наблюдаващият прокурор не разрешава да се предостави достъп на народния представител с оглед опазване на тайната на разследването по образуваното досъдебно производство, се посочва още в съобщението.

“Прокуратурата трябва да си свърши работата навреме и обективно. Не можем да позволим този случай да се превърне в познатата ни практика разследвания да се държат „на трупчета“, с което определени лица да бъдат притискани”, заявява Антоанета Цонева, цитирана от пресцентъра.

Поради засиления обществен интерес към възлагането и последващото изпълнение на дейностите по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Ибрахим паша“ преди седмици Цонева изиска от директора на АДФИ пълните резултати от извършената проверка. Докладът от пълната проверка на АДФИ от август 2022 г. беше изпратен на прокуратурата, тъй като съдържа сведения за 13 на брой нарушения, включително индикатори за измама.

Преди дни, по време на организираната приемна с граждани в Разград, пред репортер на БТА Антоанета Цонева заяви, че определя случая като порочен пример. По думите й, въпреки големия обществен интерес, докладът продължава да не бъде публично достъпен, за да има пълна прозрачност на похарчените публични средства.

За БТА окръжният прокурор на Разград потвърди, че е образувано досъдебно производство за ремонта на храма, който започна през октомври 2020 година.