Тръгна комисията Gemcorp., Теменужка громи ПП за меморандума

Лена Бориславова, Кирил Петков и Асен Василев отсъстват от заседанието

У нас
15:34 - 06 Декември 2022 (обновена)
1785
Тръгна комисията Gemcorp., Теменужка громи ПП за меморандума

Временната анкетна комисия в НС, която трябва да разнищи вече оттегления Меморандум между България, Gemcorp и IP3 Corp., започна работата си. Меморандумът за над 1 милиард долара бе подписан през пролетта и впоследствие след доклад на ДАНС за Gemcorp бе заличен.  

Бившата енергийна министърка Теменужка Петкова подхвана колегата си - също бивш енергиен министър Александър Николов и го пита директно кой е изготвил договора и кой е наредил въпросния меморандум. По думите й не били спазени куп административно-правни изисквания, включително и че представители на БЕХ и НЕК не са взели участие при оформлението му. "Той е подлежал на ратификация", категорична е тя, щом в него съществувала клауза за арбитраж. 

"Никой не ми е издавал заповеди", контрира я Николов. "Меморандумът е толкова обвързващ, че няма накъде", отвърна бившият енергиен министър. 

И уточни, че документът е бил прегледан от правния отдел на тогавашния кабинет, който е издал изрично становище, че меморандумът не е обвързващ. 

"Ако приема всичките обвинения, ако е имало проблем с нотификацията за оттеглянето на меморандума, щяха да знаят двама началници на кабинети на двама министри", категоричен е Александър Николов. И напомни, че и от самата компания са излезли с ясно становище за оттеглянето. 

Поканени да участват в заседанието бяха и Кирил Петков, и Асен Василев, но и Лена Бориславова в качеството й на бивш началник на кабинета, ала те не се отзоваха. 

Венко Сабрутев - от ПП, заяви, че било безпрецедентно присъствието на бивш министър на парламентарна комисия. 

А депутатът от ДПС Станислав Анастасов влезе в остър спор с Николов за това дали Българският енергиен холдинг е правен субект като държавно предприятие, или е компания, контролирана от държавата. 

"Възраждане' пък питат защо двама души от финансовото министерство са търсели финансова информация по отношение на Меморандума не къде да е, а в комплекса "Мини Марица Изток". Николов обясни, че до 2021 г. той е в особена задлъжнялост към БЕХ, а след това тенденциите са се обърнали. И заяви, че проверки на финансовите органи нямали никакво отношение към Меморандума.