Тръгва делото за отстраняването на Тръмп

Президентът на САЩ е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса

Личности
20:01 - 14 Януари 2020
2438
Тръгва делото за отстраняването на Тръмп

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ възнамерява да гласува утре за внасяне на точките от обвинителния акт за импийчмънта на американския президент Доналд Тръмп в Сената, предаде Асошиейтед прес.

С тази стъпка ще бъде поставено началото на съдебен процес за отстраняването му от длъжност.

Председателката на Долната камара Нанси Пелоси събра днес при закрити врата членовете на нейното демократично мнозинство за обсъждане на следващите стъпки. Така тя разблокира процедурата месец след като демократите в камарата гласуваха за импийчмънт на Тръмп, обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса.

Според демократи, пожелали да останат анонимни, Пелоси е предложила Камарата на представителите да гласува утре за предаване на обвиненията в Сената и избор на представители на долната камара, които на практика ще действат като прокурори.

За да бъде Тръмп отстранен от длъжност, за това трябва да гласуват две трети от членовете на Сената - не по-малко от 67 души. Това е малко вероятно, тъй като републиканците имат в горната камара 53 представители от общо 100.