Тръгваме пеша: Започват активни протести на служители в столичния градски транспорт

Причината: Ниско заплащане в сферата

Общество
08:34 - 15 Януари 2024
6599
Тръгваме пеша: Започват активни протести на служители в столичния градски транспорт

Служителите в столичния градски транспорт са готови за протестни действия. Причината - искат по-високи заплати.

Нещо обаче, което към този момент не може да се осъществи заради нефункциониращия столичен общински съвет и неприетия за тази година бюджет на София.

Шофьори, контрольори и други служители са категорични, че не могат да чакат политиците да се разбират.

Трудностите на служителите в градския транспорт не са от днес, те настояват за увеличаване на своите възнаграждения още от миналата година. Освен това, те са принудени да полагат нощен и извънреден заради липсата на кадри.

"Основното искане е увеличение на работните заплати с 30% за всички служели в градския транспорт. По всички нива има липси на кадри и протестиращите не само в София. Имаше леко увеличение на заплатите миналата година, но личната инфлация на човек достигаше до 40%, което е много. Всички са много изнервени, чакаме още преди Нова година управляващите да ни приемат и чуят. Още от четвъртък започват протести навсякъде", заяви председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов.

"В нашата сфера стартовата заплата е около 1300 лв. Тези пари не са достатъчни. Нямаме време и за почивка заради извънредни смени, защото има липса на кадри", каза Павлин Петков.