Тръгват консултациите за промени в Конституцията

Президентът започва обществен дебат за българската прокуратура

Топ
12:00 - 16 Декември 2019
1740
Тръгват консултациите за промени в Конституцията

Започват консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха на "Дондуков"2. 

Първата подготвителна среща на Румен Радев ще се състои на 17 декември с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност, а на 19 декември от 13.00 часа държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

В края на ноември след среща с Иван Гешев в президентството Румен Радев обяви, че започва широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото й в съдебната система и връзките с други институции".

В същия ден, когато подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор, държавният глава подчерта, че ще инициира дискусия за промени в Конституцията.

Още тогава Радев каза, че кани в разговорите да се включат хора от академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.