Тръгват незаконните референдуми на Кремъл в Украйна

ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие "гласуват" за отделяне от Киев

Украйна
08:30 - 23 Септември 2022
2415
Тръгват незаконните референдуми на Кремъл в Украйна

Русия стартира своя план за анексиране на около 15% от украинската територия чрез референдуми в четири региона, контролирани от руските сили, съобщава агенция Ройтерс. Според Запада, този ход е грубо нарушение на международното право, което значително ще ескалира войната. Най-вероятно ЕС и страните-членки на НАТО няма да признаят резултатите от т.нар. "допитвания". 

След почти седем месеца война и критично поражение на бойното поле в Североизточна Украйна по-рано този месец президентът Владимир Путин изрично подкрепи референдумите, след като контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими точно преди инвазията, и инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка области ще проведат гласувания.

Гласуването, което Западът и Украйна определят като измама, трябва да започне в петък и ще приключи във вторник. Русия официално ще анексира областите след резултатите.

Кремъл организира фалшиви референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна, каза президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Украйна има същите права, които принадлежат на всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна, добави той.

Украйна, чиито постсъветски граници Русия призна съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г., казва, че никога няма да приеме руския контрол над която и да е нейна територия и ще се бие, докато не бъде катапултиран и последният руски войник.

Путин заяви, че Русия никога няма да изостави регионите, които контролира и които според него искат да се отделят от Киев. Той разглежда войната едновременно като битка за спасяване на рускоезичните в Източна Украйна от преследване и като начин да се осуети това, което според него е западен заговор за унищожаване на Русия. Украйна отрича рускоезичните да са били преследвани.

В пряка ядрена заплаха към Запада Путин овяби, че ще защитава руската територия и тези региони на Украйна скоро ще бъдат смятани за руска територия от Москва с всички средства, с които разполага.

Не е ясно как точно ще работят гласовете във военна зона, когато толкова много хора са разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Боевете продължават и в четирите района.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че служители, назначени от Русия в регионите, поставят цели за измислена избирателна активност и нива на одобрение, като някои данни за избирателната активност вече са договорени.

От следващата седмица Русия ще счита тези украински територии за част от Русия и те ще твърдят, че всички украински опити да си върнат собствената си суверенна територия като "нахлуване в Русия", каза британският министър.