Трайчо Трайков: “Фолксваген” предпочита Турция пред България

Упоритото нежелание на правителствата да разработят транспортният коридор Север – юг е също предпоставка за това заводът да не е в страната ни

Актуални новини
09:01 - 15 Юли 2019
3395
Трайчо Трайков: “Фолксваген” предпочита Турция пред България

Няма да съм пророчицата, която ще каже твърдо думата си дали новият завод на "Фолксваген" ще е в Турция или в България. Очертава се обаче решение, което не е в наша полза. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

„Когато стане окончателно ясно къде ще е новия завод на автомобилния гигант, някой трябва от многобройните хора и институции, участвали в този процес, да седне и да напише анализ на всичко, което е предприето. Институционалната памет много лесно се губи. Това няма да е края на света и няма да е последния такъв случай“, коментира експертът.

Според него възможностите на образователната система да създава за трудовия пазар специалисти, които да са адекватни към съвременните изисквания е една от причините  “Фолксваген” да не предпочете България. 

Упоритото нежелание на правителствата да разработят транспортният коридор Север – юг е също предпоставка за това заводът да не е в страната ни. 

В Брюксел трябва да помислят за стимули за компании, които избират да инвестират в границите на Европейският съюз, предлага Трайков.

Той коментира и отпадането на машинното гласуване. „Не е вярно, че цената на машините е висока. Ако гласуват не 1%, а повечето хора с тях, цената им пада драстично. В страни като България, машинният вот има безспорни предимства, където се случват безобразия в комисиите и в протоколите“, заяви той.