Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 000 лв.

Актуални новини
12:00 - 12 Август 2020
3298
Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 000 лв.

Близо 100 000 лв. трябва да плати Антикорупционната комисия на кмета на район ”Средец” в София от ”Демократична България” Трайчо Трайков. Пропуснатите ползи заради воденото срещу него производство за конфликт на интереси заедно с лихвите е изчислено на 99 639 лв., пише в. "Сега". 

Това е решил на 10 август съдия Доброслав Руков от Административния съд - София-град по делото по Закона за отговорността на държавата, водено от бившия министър срещу КПКОНПИ. Производството за конфликт на интереси срещу бившия министър е преследвало цели, различни от законовите, приема съдът.

Делото за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване.

По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен. Трайков присъства в тефтерчето с "Трайчо да се движи". Неговият казус бе решен за отрицателно време от комисията на Златанов. Тя прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци, след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси. Целта на Трайков е да изчисти името си, но вместо това е признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът е вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права.

Решението на съдия Руков обаче не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.