Трайчо Трайков със счупена ръка на делото за EVN

У нас
10:30 - 21 Юни 2019
2333
Трайчо Трайков със счупена ръка на делото за EVN

5 -ма свидетели ще дадат показания пред съда по делото за продажбата на миноритарните дялове на енергийното дружество EVN. Подсъдими за приватизацията на EVN са бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев. Обвиненията срещу тях са за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Според прокуратурата, нанесените щети на бюджета са за близо 21 милиона лева. 
 
На влизане в съда бизнесменът Иво Прокопиев отказа да коментира новото обвинение срещу него за препродажбата на Каолин. Бившият енергиен министър Трайчо Трайков пък се появи с гипсирана ръка.
 
На последното заседание миналия месец стана ясно, че през 2010 година Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество държавата да продаде остатъчните си дялове в ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Това потвърди бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който свидетелства пред спецсъда по делото за продажбата на акциите в ЕВН през 2011 г. 

В края на май съдът разпита и бившата съветничка в политическия кабинет на Дянков, Доротея Пандова. Преди месец шефът на Агенцията за приватизация през 2011 г. Емил Караниколов, който в момента е министър на икономиката, я обвини в натиск при определянето на критерии за избор на инвестиционен посредник. Тя отрече да е изпълнявала указания на Дянков. Призна пред съда за няколко срещи с Караниколов и началник отдели в Агенцията по приватизация. От показанията обаче стана ясно, че *относно обсъждането на критериите по сделката, паметта й изневерява.

Източник и снимка: Канал 3