Тръмп блокира законопроект, ограничаващ доставки на оръжие

За преодоляване на президентското вето ще са нужни две трети от гласовете в Конгреса

Свят
11:29 - 25 Юли 2019
1479
Тръмп блокира законопроект, ограничаващ доставки на оръжие

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на законопроект, който ограничава военно-техническото сътрудничество на страната в областта на високотехнологични оръжия със Саудитска Арабия, Великобритания, Испания и Италия.
Преди това той беше приет от Сената и от Камарата на представителите, а автор е сенаторът на демократите Боб Менендес. Според законодателите такава забрана трябва да ограничи непрякото участие на САЩ във военния конфликт в Йемен, в който Саудитска Арабия участва активно.

"Като ограничаваме способността на нашите партньори да произвеждат и купуват боеприпаси, законът вероятно ще удължи конфликта в Йемен и ще задълбочи страданията, които причинява. Това няма да помогне на усилията за прекратяване на конфликта в Йемен", гласят мотивите на Тръмп, представени пред Сената.

Сега за преодоляване на президентското вето ще се изискват две трети от гласовете във всяка от камарите на Конгреса. В Конгреса няма такъв брой поддръжници на новия закон, както се видя от резултатите от предишното гласуване, следователно с голяма вероятност може да се приеме, че в тази област отношенията на САЩ със съюзниците няма да се променят в обозримо бъдеще.

Тръмп наложи вето на подобни закони, които налагат ограничения върху военно-техническото сътрудничество с Обединените арабски емирства, Йордания и Франция.