Тръмп и Ванс с план за мир в Украйна

Новини
20:17 - 15 Септември 2024
902
Тръмп и Ванс с план за мир в Украйна

Номинираният от Доналд Тръмп за вицепрезидент на САЩ сенатор Джей Ди Ванс представи мирния план за прекратяване на войната в Украйна, който двамата ще се опитат да реализират, ако победят на 5 ноември.

Обективно погледнато, той много прилича на този на Владимир Путин, отбелязва NYTimes.
Критиците на Тръмп и Ванс веднага заявиха, че той е описал руска победа, докато поддръжниците му казаха, че е предложил единствения реалистичен път към мира.

В интервю за „Шоуто на Шон Райън" републиканският кандидат за вицепрезидент, беше попитан за плановете на Тръмп за Украйна. Ванс заяви, че Тръмп ще седне с руснаците, украинците и европейците и ще им каже: „Вие трябва да разберете как изглежда мирното уреждане". По-нататък той очерта какво според него би включвало едно споразумение: Руснаците ще запазят земите, които са завзели, и ще бъде създадена демилитаризирана зона по сегашните бойни линии, като украинската страна ще бъде силно укрепена, за да се предотврати ново руско нахлуване.

Останалата част от Украйна ще остане независима суверенна държава, а Русия ще получи „гаранция за неутралитет" от Украйна.

„Тя не се присъединява към НАТО, не се присъединява към някои от тези съюзнически институции", каза г-н Ванс.

Виктория Дж. Нюланд, бивш висш служител на Държавния департамент, която помогна за формирането на политиката на администрацията на Байдън по отношение на Украйна, заяви, че планът на Ванс е много сходен с това, което Путин многократно е предлагал като мирни условия.

„Това по същество е предложението, представено през февруари", каза тя.

„И защо? Защото това е голям подарък за него."

Условията на Кремъл за прекратяване на войната се фокусираха върху това Русия да запази завзетите от нея територии и да принуди Украйна да стане неутрална, което означава, че няма да се присъедини към НАТО.

Представители на администрацията на Байдън отдавна настояват, че тези искания са равносилни на капитулация, а не на преговори.