Тръмп иска да забрани китайския "Тик-Ток"

Пропагандата на Пекин уплаши държавния секретар Помпео

Свят
13:07 - 07 Юли 2020
2366
Тръмп иска да забрани китайския "Тик-Ток"

Китайското приложение за социални медии "Тик-Ток" може да бъде забранено в САЩ, тъй като президентът Доналд Тръмп продължава с действията си за намаляване на влиянието на Китай на фона на опасенията относно пандемията от коронавируса, пише британското издание "Дейли Експрес".

Държавният секретар на президента Тръмп Майк Помпео иска да забрани китайската социална медия, заедно с почти 60 подобни приложения.

Помпео заяви, че забраната е отговор на опасенията, че китайското приложение може да бъде използвано от правителството на Пекин за предоставяне на пропаганда и шпиониране на потребителите.

В разговор с Лаура Инграм Помпео разкри, че той и Тръмп приемат невероятно сериозно докладите за наблюдението и пропагандата на Пекин чрез тик-ток и други приложения. „Работим по този въпрос дълго време, независимо дали е проблемът с това, че технологията Huawei е във вашата инфраструктура - обиколихме целия свят и постигаме реален напредък за излизане от това - обявихме код за опасност за американската национална сигурност."