Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Новини
09:44 - 09 Август 2020
1463
Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм е представила на американския президент Доналд Тръмп проект за висока 1,2 м скулптура с неговото изображение на планината Ръшмор, съобщава „Ню Йорк Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Според изданието губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм от избирането си през 2018 г. полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор. Президентът на Съединените щати по време на частен разговор в Овалния кабинет на Белия дом е споделил с Ноъм идеята за добавяне на собствения му барелеф към тези на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Планината е един вид символ на патриотизъм за американците – традиционните фойерверки тук са начало на тържествата в цялата страна за Деня на независимостта на САЩ на 4 юли.

Според „Ню Йорк Таймс” Тръмп не само е подкрепил идеята. Миналата година съветник в Белия дом попита в офиса на губернатора на Южна Дакота какви са формалностите, необходими за добавяне на скулптурен портрет към планинския склон. Когато Ноъм беше домакин на лидера на Белия дом в началото на миналия месец, тя му представи 1,2-метров проект на планината Ръшмор с барелефи на петима президенти, включително Тръмп. Три седмици по-късно губернаторът посети неофициално Вашингтон и на среща с вицепрезидента Майкъл Пенс увери, че тя няма да кандидатства за неговия пост, ако Тръмп бъде преизбран за държавен глава на изборите на 3 ноември, посочва изданието.

Миналия месец Тръмп стана вторият президент на САЩ след Джордж Буш-старши, посетил планината Ръшмор в Деня на независимостта. Буш направи това посещение през 1991 г. Преди речта на президента над мястото за празнуване се проведе военен авиационен парад: над планината прелетяха няколко стратегически бомбардировачи на ВВС на САЩ В-1B Lancer, изтребители на ВМС и хеликоптери. Ноъм отбеляза, че над 100 хиляди души са поискали да присъстват на събитието, но са били осигурени места само за 7,5 хиляди зрители заради коронавирусната пандемия.

Планината Ръшмор е известен и внушителен мемориален паметник на американската история. Тук в скалите са изсечени образите на четирима щатски президента – Джорд Уошингтън, Томас Джеферсън, Тиодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Внушителните скулптури в Планината Ръшмор са издялани на югоизточния склон на палнинските възвишения в американския щат Южна Дакота и стоят на 1737 метра над възвишенията Блек Хилс.

Четиримата бивши държавни глави на САЩ са издялани в белите скали като символ на свободата, демокрацията и Американската мечта. Ежегодишно мемориалният паметник се посещава от повече от 3 млн. посетители.

Първият, който започнал изграждането на огромните статуи в Планината Ръшмор е скулптурът Гитзън Борглам, който заедно с 400 работници работел неуморно и през лятото, и през зимата. Началото било поставено през 1927 г.