Тръмп избира за финансов министър шефа на "Джей Пи Морган"

Кандидат-президентът възмутен от ръководителя на федералния резерв зарали лихвите

Новини
08:01 - 17 Юли 2024
1538
Тръмп избира за финансов министър шефа на "Джей Пи Морган"

Доналд Тръмп каза в интервю за сп. "Блумбърг Бизнесуийк", че ако бъде избран за президент, би помислил за варианта да направи финансов министър главния изпълнителен директор на финансовия конгломерат "Джей Пи Морган" Джейми Даймън.

Кандидатът на Републиканската партия каза още, че няма да опитва да премахне ръководителя на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл, чийто мандат изтича през 2026 година.

В понеделник Пауъл заяви, че не планира да напусне поста си на ръководител на централната банка на САЩ преди изтичането на мандата му. Пауъл беше назначен за пръв път в Управителния съвет на УФР от бившия президент Барак Обама, но Тръмп беше този, който го избра за ръководител на централната банка - пост, който Пауъл зае в началото на 2018 г.

Скоро след това Тръмп се обърна срещу него, като се възмути от повишаването на лихвените проценти, което УФР извърши през първата година на Пауъл начело. Тръмп стигна дотам, че обсъждаше уволнението на шефа на централната банка.

Миналата година Тръмп нарече Даймън "силно надценен глобалист" в своята социална платформа "Трут".

Даймън, както и много други корпоративни ръководители, беше осъдил нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия в САЩ от поддръжници на Тръмп, които направиха неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери резултатите от изборите през 2020 г., които Тръмп загуби от Байдън.

Напоследък обаче Даймън похвали някои от позициите и политиките на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

"Той беше донякъде прав по отношение на НАТО, донякъде прав по отношение на имиграцията.
Той разви икономиката доста добре. Търговската данъчна реформа проработи. Беше прав за някои неща, свързани с Китай", каза Даймън пред Си Ен Би Си по-рано тази година, предава БТА.