Тръмп изправя САЩ пред поредна война в Близкия изток

Това заявиха видни представители на Демократическата партия, след ракетния удар на летището в Багдад

Свят
12:11 - 03 Януари 2020
1637
Тръмп изправя САЩ пред поредна война в Близкия изток

Видни представители на Демократическата партия в САЩ реагираха с остри критики на снощния ракетен удар по летището в Багдад, извършен по нареждане на президента Доналд Тръмп, прие който бе убит видният иранския генерал Касем Солеймани, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент и вероятен съперник на Тръмп в битката за Белия дом на изборите тази година Джо Байдън обвини президента, че е "хвърлил пръчка динамит в буре с барут". "Нито един американец няма да оплаква смъртта на Касем Солеймани, който подкрепяше терора и сееше хаос. Това обаче не оправдава предприетия от Тръмп неимоверно ескалиращ ход в един вече достатъчно опасен регион . . . Ние можем да се окажем на ръба на грамаден конфликт в Близкия изток . . . Тръмп дължи на американския народ обяснение за стратегията и плановете за поддържане на безопасността на нашите войници и нашия дипломатически персонал, на нашите хора и на нашите интереси - както тук, в страната, така и зад граница, и на нашите партньори в региона и извън него", посочи Байдън, цитиран от БТА.

По подобен начин се изрази и сенаторката Елизабет Уорън, една от кандидатките за президентската номинация на демократите. "Солеймани беше убиец, отговорен за смъртта на хиляди хора, включително стотици американци. Но този безразсъден ход ескалира напрежението с Иран и засилва вероятността от повече смъртни случаи и от нов близкоизточен конфликт. Нашият приоритет трябва да бъде избягването на нова скъпоструваща война", написа Уорън в Туитър.

Друг президентски претендент демократ, сенаторът Бърни Сандърс, заяви в Туитър, че "опасната ескалация, предприета от Тръмп, ни приближава до поредна пагубна война в Близкия изток , която може да струва неизброими жертви и трилиони долари".

Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини администрацията на Тръмп, че е извършила въздушния удар, убил Солеймани, без консултация с Конгреса и без получаване на парламентарно разрешение за използване на военна сила срещу Иран. Това рискува да провокира още по-опасна ескалация на насилието", каза тя.

Сходно мнение изрази и сенаторът демократ Кристофър Мърфи, който е член на сенатската комисия по външните работи. Той остро разкритикува решението на Белия дом да не уведоми предварително Конгреса за ракетния удар, при който бяха убити Солеймани и още няколко видни ирански личности. "Въпросът сега е: разправи ли се Америка с втория най-могъщ човек в Иран без одобрението на Конгреса, знаейки, че по този начин разпалва мащабна война в региона", запита риторично сенаторът в Туитър.