Тръмп махна визите за Полша, за България остават

Актуални новини
18:29 - 04 Октомври 2019
3854
Тръмп махна визите за Полша, за България остават

Американският президент Доналд Тръмп обяви изненадващо в петък, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни. На 23 септември той заяви готовността Вашингтон да направи тази крачка "в следващите седмици". Тогава Тръмп обсъди с президента Анджей Дуда въпроси за отбраната, сигурността, енергетиката и др. Сред тях бе и увеличаването на присъстващите на ротационен принцип американски военни в Полша с около 1000 души.

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официалното посещение на американския президент във Варшава по повод годишнината от началото на Втората световна война с нападението срещу Полша на 1 септември 1939 г. Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

Варшава от години се представя като може би най-симпатизиращата на САЩ източноевропейска държава, но в случая това няма значение за отмяната на визите. Има правило, съгласно което безвизово пътуване би могло да се обсъди, след като намалее под 3% броят на отхвърлените молби за визи. Периодът, в който се регистрира този показател, приключва на 30 септември, т.е. в края на фискалната година в САЩ. Изчисления на посолството на САЩ в Полша показваха това лято, че показателят ще бъде покрит и вече има основание поляците да започнат да пътуват свободно през Атлантика.

Страните от ЕС, за които все още се изискват визи за пътуване до САЩ, са България, Румъния, Хърватия и Кипър. В последните години България се опитва да убеди американската администрация да свали визите, но все още сме далеч от критериите на американците. В момента около 18% от българите, кандидатстващи за визи, получават отказ.

На фотоса в заглавието: Доналд Тръмп с полския президент Анджей Дуда