Тръмп мисли да наложи санкции на “Северен поток-2”

Проектът за газопровода беше приветстван от някои страни в Европа

Политика
13:33 - 13 Юни 2019
1669
Тръмп мисли да наложи санкции на “Северен поток-2”

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи санкции на проекта за газопровод “Северен поток-2”. “Това е нещо, което разглеждам и обмислям“, каза Тръмп в отговор на въпрос на журналист за възможни американски санкции срещу газопровода.

Тръмп каза, че той е първият човек, който е предложил да се направи нещо за това, което нарича “проблемът с газопровода”

По време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Белия дом, Тръмп заяви: “Аз съм този, който първи повдигна проблема с газопровода, в който Русия дава огромен процент енергия. Знаете, че този газ влиза в Германия. Аз казвам:” Как можете да го правите? “, попита Тръмп.

Американският президент заяви, че Съединените щати “защитават” Германия от това, тя да стане свръхзависима от Русия, като се противопоставят на проекта.

“Германия прави огромна грешка, като разчита толкова много на газопровода. Но Германия отново гледа своя интерес и се справя добре. Бях критичен. Бях критичен към енергията, която ще бъде доставена от този тръбопровод“, бяха думите Тръмп.

„Северен поток 2“ е съвместно предприятие на руския енергиен гигант Газпром и пет европейски компании. Той има за цел да доставя 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно директно в Германия и други европейски страни чрез тръбопровод по дъното на Балтийско море.

Проектът за газопровода беше приветстван от някои страни в Европа, но останалите му се противопоставиха, като изразиха загриженост относно предполагаемата опасност от зависимост на Европа от Русия и намаляване на ролята на Украйна при транзита на руски газ.

Русия многократно е повтаряла, че тръбопроводът е чисто търговски проект.

Междувременно Съединените щати, които се стремят да популяризират своя втечнен природен газ в Европа, са един от най-енергичните опоненти на строителството на газопровода “Северен поток 2” и призоват европейските партньори на “Газпром” да се оттеглят от проекта или ще им бъдат наложени санкции.