Тръмп не знаел, че Камала Харис е чернокожа

Джо Байдън обяви по-рано този месец, че се отказва от президентската надпревара

САЩ
11:30 - 01 Август 2024
1951
Тръмп не знаел, че Камала Харис е чернокожа

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че неговият съперник от Демократическата партия през 2024 г., вицепрезидентът Камала Харис, "случайно е почерняла" преди няколко години, като каза, че "изведнъж тя направи обрат" в самоличността си, съобщава СиЕнЕн.

Коментарите на Тръмп бяха направени пред чернокожи журналисти в Чикаго.

"Тя е от индийски произход. Не знаех, че е черна допреди няколко години, когато случайно стана черна и сега иска да бъде известна като черна. Така че не знам индийка ли е, или черна?" каза бившият президент.

Коментарите на Тръмп напомнят на неговите подобни атаки срещу чернокожи политически съперници в миналото, включително конспиративна теория, че бившият президент Барак Обама не е роден в Съединените щати.

Известно е, че майката на Харис е индийка, а баща ѝ е ямаец; и двамата имигрират в Съединените щати. Харис е първата жена американски вицепрезидент с подобни родители.

По-късно на друго събитие Харис е отговорила на забележките. По думите ѝ, това е все същата история на неуважение, а американците заслужават "нещо по-добро". 

Харис обяви по-рано, че е приела да дебатира с Тръмп в предварително уговорения сблъсък, организиран от ЕйБиСи на 10 септември.

"Готова съм да дебатирам с Доналд Тръмп, както беше предварително договорено, на 10 септември.

Сега изглежда, че той дава заден ход, но аз съм готова.

Последните проучвания показват, че Харис или изпреварва бившия американски президент сред младите избиратели, или намалява общата разлика между тях, както и че изпреварва действащия президент Джо Байдън в проучване на колежа "Емерсън".

Президентът Джо Байдън обяви по-рано този месец, че се отказва от президентската надпревара и няма да се бори за преизбиране. Той обяви подкрепата си за своят вицепрезидент Камала Харис, която на 5 ноември ще се изправи срещу Доналд Тръмп.