Тръмп: Ненормалният прокурор Джак Смит ми съобщи, че ме разследват

Правосъдното министерство на САЩ допуска обвинителите да дават такава иинформация

Новини
18:25 - 18 Юли 2023
1599
Тръмп: Ненормалният прокурор Джак Смит ми съобщи, че ме разследват

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп написа в социалните мрежи, че е бил информиран от специалния съветник Джак Смит, че е "мишена" по наказателното разследване за усилията за отмяна на президентските избори през 2020 г.

"Ненормалният Джак Смит, прокурор от Министерството на правосъдието на Джо Байдън, ми изпрати писмо (отново в неделя вечер), в което се посочва, че съм МИШЕНА на разследване за случката на 6 януари 2021 г. Смит ми дава много кратък срок - 4 дни, за да се явя пред съдебните заседатели, което почти винаги означава арест и обвинителен акт", написа Тръмп в социалната си мрежа "The Truth".

Разпоредбите на Министерството на правосъдието в САЩ позволяват на прокурорите да уведомяват лица, че са станали обект на разследване. Често уведомлението е силен знак, че може да последва обвинение, но е възможно получателят и да не бъде обвинен. След тази процедура обвиненият има възможност да представи доказателства или да свидетелства пред съдебните заседатели.

Говорителят на специалния съветник Джак Смит, чиято служба води разследването, отказа коментар. Целевото писмо от федералните прокурори обаче ясно показва, че те са фокусирани върху действията на Тръмп в разследването за отмяна на изборите през 2020 г., а не само на тези около него, които са се опитали да предотвратят загубата му на изборите.

Джак Смит разследва усилията за отмяна на изборите, предшестващи щурма на "Капитолия" на 6 януари 2021 г. Предстои обсъждане на съдебните заседатели в сградата на Федералния съд във Вашингтон.