Тръмп: Никой президент не е направил повече от мен за Израел

Изявление на президента предизвика силни критики от страна на сдружения за борба срещу антисемитизма

Новини
09:16 - 22 Август 2019
1435
Тръмп: Никой президент не е направил повече от мен за Израел

Доналд Тръмп заяви вчера, че никой президент на САЩ не е направил толкова, колкото той е направил за Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Аз съм отговорен за прекрасни неща, които се случиха на Израел", каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос за твърдението му, че всеки евреин, който гласува за демократите, показва "или пълна неинформираност, или голяма нелоялност". Журналистът, който му зададе този въпрос по време на среща на президента с медиите в Белия дом, уточни, че терминът "нелоялност" напомня за "известно антисемитско клише".

Без да отговаря на обвиненията в антисемитизъм, Тръмп увери: "Никой президент не е направил повече от мен" за Израел. Той изтъкна, че е признал Ерусалим за столица на Израел, както и израелския суверенитет върху частта от сирийските Голански възвишения, анексирана от Израел през 1981 година.

"Според мен, ако гласувате за демократите, вие сте нелоялен към еврейския народ и твърде нелоялен към Израел", повтори Тръм. "Демократите наистина са се отдалечили от Израел. Не мога да разбера как могат да направят това", добави той.

Изявлението на Тръмп от вторник вечерта за "голямата нелоялност" на еврейските избиратели, гласуващи за демократите, предизвика силни критики от страна на сдружения за борба срещу антисемитизма, както и от конгресмени демократи. Според тях това твърдение напомня за стереотипа за предполагаемата "двойствена лоялност" на евреите, които уж не проявяват "лоялност" към страната, в която живеят.