Тръмп обещал да помилва Асандж, ако каже, че няма руска намеса в изборите

Създателят на „Уикилийкс“ може да бъде осъден на 175 години затвор

Актуални новини
21:10 - 19 Февруари 2020
2493
Тръмп обещал да помилва Асандж, ако каже, че няма руска намеса в изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложил помилване на Джулиан Асандж, ако каже, че Русия не е замесена в изтичането на имейли от Демократическата партия. Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд преди следващата седмица да започне съдебната битка на Асандж за блокиране на опитите за екстрадирането му в САЩ, пише "Гардиън".

Едуард Фицджералд, адвокат на Асандж, се позовава на доказателства, свързани с бившия конгресмен от Републиканската партия Дана Рорабейкър, който се е видял с 48-годишния Асандж, докато все още е бил в еквадорското посолство в Лондон през август 2017 г.

Съобщение на Дженифър Робинсън, който също е адвокат на Асандж, показва, че "господин Рорабейкър отиде да види господин Асандж и обяви, по инструкции на президента, че той предлага помилване или някакъв друг начин, ако господин Асандж...заяви, че Русия няма нищо общо с изтичането от Националния комитет на Демократическата партия", обяви Фицджералд пред съда.

През 2016 г. "Укилийкс" публикува имейли, които засегнаха предизборната кампания на демократите и конкретно на Хилари Клинтън, която изгуби изборите от Доналд Тръмп.


Окръжен съдия Ванеса Барейсър обяви, че доказателствата са приемливи. Асандж е издирван от САЩ по 18 обвинения, включително и за публикуване на класифицирана информация. Той може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Съдебното изслушване за екстрадиране ще започне в понеделник. То ще продължи една седмица, а от 18 май в продължение на 3 седмици ще бъдат представяни доказателства.


Решението, което се очаква месеци по-късно, вероятно ще се обжалва от загубилата страна, без значение от изхода.

Асандж е в затвора Белмарш в югоизточната част на Лондон от миналия септември. Днес той се яви пред съда чрез видеовръзка от затвора.