Тръмп обиди чернокож сенатор с видео за White supremacy (ВИДЕО)

САЩ
20:02 - 28 Юни 2020
2981
Тръмп обиди чернокож сенатор с видео за White supremacy (ВИДЕО)

Американският сенатор Тим Скот - единственият чернокож републиканец в горната камара на Конгреса на САЩ, каза днес, че споделеният от президента Доналд Тръмп туит на видео с послание за превъзходството на бялата раса - White supremacyе, е обиден и трябва да бъде премахнат от Туитър, предаде Ройтерс.

"Няма две мнения, че той не е трябвало да го споделя и е трябвало просто да го свали", каза Скот за предаването на Си Ен Ен "Стейт ъв ди юниън", съобщи БТА.

Видеото беше изпълнено с толкова нецензурен език, цялото беше обидно. Разбира се, коментарът за бялото превъзходство беше обиден, каза републиканецът от щата Южна Каролина.

Според сенатор Скот видеото е непростимо и трябва да бъде премахнато. По-рано днес Тръмп одобрително сподели видео, на което негов привърженик скандира "Превъзходство на белите" - раситки лозунг, свързван с белите супремасисти, предаде Асошиейтед прес.

Видеото изглежда е било заснето в комплекс за възрастни хора във Флорида по време на успоредни демонстрации на привърженици на президента и на негови опоненти.

В двуминутната част от видеото, споделена от Тръмп, той благодари на "добрите хора" от комплекса за възрастни. На кадрите се вижда мъж, който кара количка за голф с надписи в подкрепа на президента. Мъжът крещи "Превъзходство на белите". Във видеото има и демонстранти срещу Тръмп, които скандират "нацист", "расист" и други обиди по адрес на подкрепящите Тръмп.

Решението на президента да изтъкне видео, в което има расистки лозунг, се случва на фона на национално преосмисляне на въпроса за расата. То започна след смъртта на чернокожи американци при полицейски арести, масови протести срещу полицейската бруталност и предубеденост към чернокожите и опити за премахване на паметници от епохата на Конфедерацията.

Президентът Тръмп изглежда е изтрил туита, в който поддръжниците му скандират "Превъзходство на белите", предаде ДПА.

Говорителят на Белия дом Джъд Диири обяви в кратко комюнике, че президентът не е знаел за скандирането и не го е слушал.