Тръмп обмисля да намали данъците

Американският президент е категоричен, че САЩ не са на прага на рецесия

Свят
14:55 - 21 Август 2019
1454
Тръмп обмисля да намали данъците

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че неговата агресивна търговска политика с Китай може да означава икономическа болка за американците, но настоя, че е необходимо за по-важни дългосрочни ползи. Той заяви, че не се страхува от рецесия, но въпреки това обмисля нови намаления на данъци, за да насърчи растежа, съобщава АП.

Запитан дали търговската му война с Китай може да доведе страната до рецесия, той отхвърля идеята като "ирелевантна" и допълва, че е наложително "да се занимаем с Китай. Време е, независимо дали е добре за страната ни, или лошо за нашата страна в краткосрочен план".

Перифразирайки въпрос на репортер, Тръмп коментира: "Твоето изказване за "О, ще изпаднем ли в рецесия за два месеца?" ОК? Факт е, че някой трябваше да се заеме с Китай."

Президентът посочва, че няма друг избор, освен да наложи мита, които дразнят американските производители, финансовите пазари и американските потребители.

Китай обаче коментира, че търговията със САЩ е "взаимно изгодна" и апелира към Вашингтон да се "разбере с нас". Говорителят на външното министерство Ген Шуан изрази надежда, че Вашингтон може да се "срещне с Китай по средата" при разрешаване на разногласията.

Тръмп е категоричен, че не смята, че САЩ са изложени на риск от рецесия и че е възможен ръст, ако Федералният резерв намали основния лихвен процент. "Ние сме много далеч от рецесия. В действителност, ако Фед върши своята работа, мисля, че ще имаме огромен растеж, огромен."

Въпреки това той обмисля временно намаляване на данъка върху заплатите и индексиране на инфлацията на федералните данъци върху печалбите, направени от инвестиции, действия, предназначени да стимулират по-бърз растеж.

Той омаловажава всяка идея, че тези мисли показват отслабваща икономика, "така или иначе мисля за това."

Попитан за забележките му, говорителят на Белия дом Джуд Дир обяснява, че "президентът не вярва, че сме се насочили към рецесия. Икономиката е силна заради политиката му."

Президентът отдавна твърди, че тежестта на митата пада само върху Китай, но това послание не е подкопано от неговите изявления пред репортери преди среща в Овалния кабинет с президента на Румъния.

"Животът ми щеше да е по-лесен, ако не бях се заел с Китай, но ми харесва да го правя, защото трябва да го правя" коментира Тръмп.

Световната икономика се забавя през последните месеци, а последните промени на фондовите борси засилиха опасенията, че американската икономика не е имунизирана. Ново проучване в понеделник показа, че голяма част от икономистите очакват спад до 2021 г.

Във връзка с тази възможност, Тръмп се съсредоточи отново върху натиск на Федералния резерв за намаляване на лихвите. По принцип президентите избягват да критикуват публично Федералния резерв, но Тръмп не проявява склонност да следва тази позиция. По-скоро той иска председателя на Фед Джером Пауъл да поеме вината, ако икономиката се забави.