Тръмп обмисля Ейми Конет Барет за Върховния съд

Кандидатурата ѝ се подкрепя от лидера на републиканското мнозинство в Сената

Свят
12:26 - 22 Септември 2020
1980
Тръмп обмисля Ейми Конет Барет за Върховния съд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е склонен да номинира за съдия във Върховния съд Ейми Кони Барет, която е известна със своите консервативни възгледи. Това съобщи "Блумбърг".

Барет активно търси номинация. Кандидатурата ѝ се подкрепя от лидера на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл.

Барет е съдия в Апелативния съд на САЩ за седмия кръг. Той се занимава със случаи, свързани с щатите Уисконсин, Илинойс и Индиана. Барет е против аборта. Подкрепя се от обществени организации, които са на същата позиция.

Според "Блумбърг" Белият дом вярва, че номинирането на Барет за кандидат за поста на съдия на Върховния съд ще помогне на Тръмп да привлече подкрепата на избирателите в няколко щати, които са сред най-важните по отношение на резултата от президентските избори в страната. Те са насрочени за 3 ноември.

Потенциалните кандидати включват американската кубинка Барбара Лагоа, която също е апелативен съдия. Според източници на "Блумбърг" Лагоа е "на второ място, далеч зад Барет".

Тръмп се срещнал с Барет в Белия дом в понеделник, съобщава "Ройтерс". Президентът на САЩ заяви по-рано, че възнамерява да номинира жена за член на Върховния съд. Той нарече Барет и Лагоа "много уважавани" хора.

Мястото във Върховния съд на САЩ се освободи миналия петък след смъртта на 87-годишната Рут Бадер Гинзбург. Тя беше втората жена в историята на САЩ, която стана съдия на Върховния съд и заемаше тази позиция повече от 27 години.