Тръмп обвини крайнолеви екстремистки за насилието

Протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд се прехвърлиха в Европа

Новини
19:36 - 03 Юни 2020
1495
Тръмп обвини крайнолеви екстремистки за насилието

Американският президент Доналд Тръмп обвини крайнолеви екстремистки групи за подбуждането към среднощните грабежи и насилие в американски градове, предаде БНР.

Оценката на разузнавателните агенции обаче не потвърждава категорично тази оценка. А протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд се прехвърлиха в Европа.

Снощи стотици хора излязоха по улиците на Париж, а днес хиляди протестираха в Хайд парк в Лондон срещу насилствената смърт на Джордж Флойд и скандираха „Без справедливост няма мир“.

В Съединените щати протестиращите отново не се съобразиха с полицейския час и излязоха по улиците.

В Сиатъл се стигна до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ.

С маски на лице и без да казват името си, демонстранти обясниха, защо за поредна нощ са на улицата.

„Мечтая за общество, в което всеки да може да върви по своя път, без да изпитва страх, че ще го нападнат или убият. Точно от това се страхува майка ми“, каза протестиращ, представил се като Джей.

„Искам всички да сме добре. Всички сме американци и искаме да живеем добре“, добави жена, твърдяща, че се казва Алиша.

След като вчера американският президент обвини лявата групировка „Антифа“, че стои зад хаоса в страната и заяви, че ще я обяви за терористична организация, представители на Департамента за вътрешната сигурност отбелязват, че по-голямата част от насилието вероятно е свързано с опортюнисти, а анархистите от „Антифа“ вероятно са допринесли за възникването на насилието.

Остра критика предизвика заплахата на президента Тръмп да изпрати Националната гвардия срещу протестиращите.

Министърът на отбраната Марк Еспър обясни във Вашингтон:

„Армията на Съединените щати е длъжна да гарантира правата на гражданите и ние призоваваме американците да протестират мирно“.

А след това призна:

„Убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис е ужасно криминално деяние. Това е трагедия, която виждаме да се повтаря многократно“.